Δέσποινα Β. Μυλωνάκη Md, PhD Γενικός Χειρουργός
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

  • Δέσποινα Μυλωνάκη Γενικός Χειρουργός
  • Δέσποινα Μυλωνάκη Γενικός Χειρουργός

ΠΡΟΛΗΨΗ - ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ


Είναι δυνατό να μειώσουμε τον κίνδυνο να νοσήσουμε με μια προσεκτική συμπεριφορά και με μερικές εξετάσεις ελέγχου που αναφέρονται παρακάτω. mastografia

Είναι καλή η φυσική άσκηση και η διατροφή με χαμηλά λιπαρά και πολλά λαχανικά (φρούτα και λάχανα, κρεμμύδια και ντομάτες).

Και η γαλουχία των παιδιών βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, γιατί ο θηλασμός επιτρέπει στο μαστικό κύτταρο να ολοκληρώσει την ωρίμανσή του και να είναι έτσι πιο ανθεκτικό σε πιθανές νεοπλαστικές μεταλλάξεις.

Η μαστογραφία αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο για την πρόωρη διάγνωση.
Γι' αυτό το λόγο συνίσταται μια φορά το χρόνο, σε όλες τις γυναίκες άνω των 50 ετών.

DSCN1410 DSCN1416

Στις γυναίκες που είχαν μια μάνα ή αδελφή άρρωστη, συνήθως ξεκινά νωρίτερα, γύρω στα 40-45 μια φορά το χρόνο.

  • Ο υπέρηχος είναι μια πολύ χρήσιμη εξέταση για να ελέγχει το νεαρό στήθος εφόσον σ'αυτή την περίπτωση η μαστογραφία δεν ενδείκνυται. Σας συμβουλεύουμε να καταφύγετε στο γιατρό στην περίπτωση που εμφανιστούν οζίδια.
  • Η επίσκεψη: είναι μια καλή συνήθεια το να επισκέπτεσαι το γυναικολόγο για μια εξέταση του στήθους τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ανεξαρτήτως ηλικίας.
  • Η ψηλάφιση : είναι μια τεχνική που επιτρέπει στη γυναίκα να διακρίνει πρόωρα μεταλλάξεις του στήθους . Η αποτελεσματικότητα του σε επίπεδα screenining είναι πολύ χαμηλή. Αυτό σημαίνει ότι προσδίδει κάτι παραπάνω στην εξέταση και στη μαστογραφία αλλά δεν μπορεί να τις αντικαταστήσει.

Η ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ

Διάφορες επιστημονικές μελέτες έδειξαν τη χρησιμότητα μίας ειδικής δίαιτας στην πρόληψη κατά των επιπλοκών του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που έχουν ήδη προσβληθεί. Τώρα αξιολογείται η χρησιμότητα της ίδιας δίαιτας στην αρχική πρόληψη, δηλαδή σε όσους ακόμα δεν νοσούν.

Στη βάση αυτής της διατροφής υπάρχει μια υψηλή λήψη φυτοοιστρογόνων (φυτικές ορμόνες παρόμοιες με τα οιστρογόνα που περιέχονται κυρίως στη σόγια και στα παράγωγα της , στα φύκια , στους σπόρους λιναριού , στα όσπρια στα φρούτα του δάσους , στα δημητριακά ολικής αλέσεως)

Επίσης περιορίζονται τα κατεργασμένα ζάχαρα, που αυξάνουν την ινσουλίνη στο αίμα επιφέροντας διαβήτη, για χάρη ακατέργαστων ζαχάρων και αμιδίων .

Ακόμη: συνιστάται η κατανάλωση ( ράπας, σινάπι, ρόκας, κουνουπιδιού, μπρόκολα Βρυξελών, ραπανάκι, λάχανο) γιατί δρουν με τρόπο στο μεταβολισμό των ορμονών. Τέλος είναι καλό να ευνοείται το ψάρι συγκριτικά με τις φυτικές πρωτεΐνες, συνοδευόμενο από μεγάλες ποσότητες ινών (φρούτα, δημητριακά, χόρτα, όσπρια). Πρέπει να περιορίζεται η λήψη γαλακτοκομικών και αυγών, προσέχοντας όμως τη συνολική ποσότητα ασβεστίου για να προληφθεί η οστεοπόρωση.

milonaki_despoina

ΔΕΣΠΟΙΝΑ Β. ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Md, PhD Γενικός Χειρουργός

Λαπαροσκοπική και

Ρομποτική Χειρουργική

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Η γυναίκα χειρουργός

gynaika_cheirourgos

...περισσότερα

Παχυσαρκία

paxysarkia-fr

Ενημερωθείτε για την παχυσαρκία και την αντιμετώπιση της.

Αρχική Λαπαροσκοπική Χειρουργική Ογκολογία και Γυναίκα Παχυσαρκία Παιδοχειρουργική Μαστός
Μαστός Σύγχρονη χειρουργική Ογκολογία και Γυναίκα Παχυσαρκία Αιμορροϊδες Ογκολογία Παιδοχειρουργική Παιδικός καρκίνος Η γυναίκα χειρουργός Sitemap

Η γυναίκα χειρουργός

360moires
Συνέντευξη της ιατρού Δέσποινας Μυλωνάκη στην εκπομπή του Alpha
360 Μοίρες ... Δείτε σχετικό video

milonaki_despoina

ΔΕΣΠΟΙΝΑ Β. ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Md, PhD Γενικός Χειρουργός

Λαπαροσκοπική και

Ρομποτική Χειρουργική

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

κατασκευή ιστοσελίδων www.bahellas.gr